Workshops

Op de Blokfluitdagen speel je tijdens alle sessies samen met andere spelers. Dit kan op twee manieren: in een samenspelsessie en in een workshop. Klik hier om meer te lezen over het onderscheid tussen een samenspelsessie en een workshop . De samenspelsessies editie 2025 zijn nog niet afgewerkt. Die van 2024 kan je hier vinden.

In een workshop werk je in twee opeenvolgende sessies rond een thema. Je tekent op voorhand in, spontane deelname is niet mogelijk. Sommige workshops vereisen voorbereiding thuis. Je moet niet deelnemen aan een workshop om een succesvol speelweekend te hebben. De hoofdmoot van het festival is de samenspelsessie.

VRIJDAG, sessie 1&2

NIVEAU 2 – SESSIE 3 & 4: Ierse en Schotse folk songs, met docent Eline Accoe
We starten met twee populaire Noord-Ierse folk songs voor vijfstemmig blokfluitensemble (SATTB). The Star of the County Down is een liefdeslied met weelderige en warme melodielijnen. Ook het lied Kitty of Coleraine bezingt de romantische liefde, met hier en daar een humoristisch element. Elke partij heeft interessante melodische elementen en maatwisselingen. Genoeg materiaal dus om ons tijdens deze workshop in te verdiepen.
Verder spelen we twee achttiende-eeuwse Schotse songs voor sopraan, alt en tenor: vooreerst de oorwurm O My love is like a Red, Red, Rose en ook het politiek-getinte liefdeslied Duncan Gray. Het repertoire is boeiend voor alle stemmen!
Klik hier voor een partituurvoorbeeld van het workshoprepertoire.
Doelgroep: spelers van niveau 2 | Thuis voor te bereiden: ja
Maximum aantal deelnemers: 16 | Instrumenten: sopraan, alt, tenor, bas
NIVEAUS 3 – SESSIE 3 & 4: Folk!, met docent Nadia Bierinckx
Folk is muziek van het volk en werd oorspronkelijk gespeeld op feesten om bij te dansen en/of te zingen. Het is meestal vrolijke muziek die je raakt in zijn eenvoud. Folk zet vooral in op speelplezier. Daarom vertrekken we niet vanuit een partituur maar geven we bekende melodieën door op het gehoor en gaan we spontaan muziek maken. Op een creatieve manier leren we samen spelen, tweede stem improviseren, begeleiden vanuit akkoordsymbolen en omgaan met typische versieringen en omspelingen.
Klik hier om een idee te krijgen van de folky sfeer die Nadia wil oproepen tijdens de workshop.
Doelgroep: spelers van niveau 3 die vlot tenorblokfluit kunnen spelen.
Instrumenten: tenorblokfluit. Ook welkom: (folk)viool, hakkebord, nyckelharpa, Irish whistle, draailier, gitaar, mandoline, diatonische accordeon… Je kan een tin whistle lenen voor gebruik tijdens de workshop.
Maximum aantal deelnemers: 16
| Thuis voor te bereiden: neen
NIVEAU 3 & 4 SESSIE 3 & 4: spelen vanuit zestiende-eeuwse muziekdrukken (“facsimile”), met docent Tomma Wessel & Antonie Schlegel
Je ontdekt in deze workshop Lassus’ bekende O la, che bon echo vanuit de originele notatie. Deze workshop is een duik in de zestiende-eeuwse mensurale notatie, een ‘gewone’ notatie in stempeldruk op een notenbalk van vijf lijnen. De notenwaarden lijken op die van vandaag. Aangezien er enkel aparte stemmen zijn, en geen overzichtspartituur, is het naar elkaar luisteren erg belangrijk. O la, che bon echo is een vrolijke en eenvoudige canonzetting. We doelen erop het werk dubbelkorig, in octaven, te spelen Spelplezier en nieuwsgierigheid staan voorop, drempelvrees is niet nodig.
Klik hier voor een voorbeeld van zestiende-eeuwse muzieknotatie.
Doelgroep: spelers van niveau 3 en 4 | Thuis voor te bereiden: neen
Maximum aantal deelnemers: 24 | Instrumenten: Sopraan tot contrabas in F

ZATERDAG, sessie 1&2

NIVEAU 2 – SESSIE 3 & 4: Techniek en muziek, met docent Jan Devlieger
Jan Devlieger licht in deze workshop verschillende aspecten van het blokfluitspelen toe, zowel op technisch als muzikaal vlak. Onderwerpen zoals houding, steunvinger, ademsteun, klankvorming, duimkantelen, articulatie, eenvoudige trillers, hulpgrepen, alternatieve grepen, eenvoudige omspelingen en de grondbeginselen van de retoriek komen aan bod.
Doelgroep: spelers van niveau 2 | Thuis voor te bereiden: neen
Maximum aantal deelnemers: 16 | Instrumenten: altblokfluit
NIVEAU 3 – SESSIE 3 & 4 : Meerkorig in Venetië, met docent Aline Hopchet
We spelen twee grootse meerkorige werken in de stijl van de Venetiaanse componisten Andrea en Giovanni Gabrieli, namelijk eerst het zestienstemmige Magnificat (Venetië; 1607) van de componist Giulio Radino, gevolgd door de Messa a 3 chori concertate sopra re mi fa sol la re van Grandi, een bijzonder feestelijk werk, opgesmukt door modieuze versieringen. Aandachtspunten zijn de specifieke maatwisselingen, het aanpassen van de articulatie aan de tekst, de wisselwerking tussen de verschillende koren en het soepel uitvoeren van de versieringen.
Doelgroep: spelers van niveau 3 | Thuis voor te bereiden: neen
Maximum aantal deelnemers: 16 | Instrumenten sopraan tot grootbas
NIVEAU 4 – SESSIE 3 & 4: De vertellende kracht van Telemann, met docent Bart Spanhove
Geen barokcomponist vertelt zijn muziek beter dan Georg Philipp Telemann (1681-1767). Zijn werken roeren, ontroeren en brengen je tot tranen met een virtuositeit die je overweldigt. Zijn muziek spreekt, overtuigt en raakt het hart. Een van zijn mooiste nalatenschappen is het schitterende concerto voor blokfluit en traverso (TWV 52:e1). Dit werk spelen we in een bewerking voor blokfluitorkest AAATTBGbCb.
Klik hier voor een partituurvoorbeeld.
Klik hier voor een luistervoorbeeld.
Doelgroep: spelers van niveau 4
Thuis voor te bereiden: ja: je oefent twee stemmen naar keuze in, waarvan minstens één stem lager dan alt.
Maximum aantal deelnemers: 24 | Instrumenten: alt tot contrabas
NIVEAU ? – SESSIE 3 & 4: Te bepalen, met docent Marjan Banis
Iamque deus posita fallacis imagine taurise confessus erat Dictaeaque rura tenebat,cum pater ignarus Cadmo perquirere raptamimperat et poenam, si non invenerit, additexilium, facto pius et sceleratus eodem. Iamque deus posita fallacis imagine taurise confessus erat Dictaeaque rura tenebat,cum pater ignarus Cadmo perquirere raptamimperat et poenam, si non invenerit, additexilium, facto pius et sceleratus eodem.
Doelgroep: spelers van niveau ? | Thuis voor te bereiden: ?
Maximum aantal deelnemers: ? | Instrumenten: ?

ZONDAG, sessie 1&2

NIVEAU 2 – SESSIE 1 & 2: Ralph Vaughan Williams, met docent Tom Beets
Ralph Vaughan Williams (1872-1958) was een van de sleutelfiguren in het twintigste-eeuwse Engelse muzieklandschap. Zijn werk is sterk beïnvloed door de folkloremuziek en volkse instrumenten. Hij werd in 1933 dan ook verkozen tot voorzitter van het Engelse Bamboegilde.  In deze workshop spelen we muziek gecomponeerd voor bamboefluiten: een Musette, Dance en Christmas Carol voor SATB en piano. Deze drie bewegingen nam Vaughan-Williams uit zijn suite voor altviool en orkest en arrangeerde die vervolgens voor bamboefluiten en piano.
Klik hier voor een klankvoorbeeld.
Doelgroep: spelers van niveau 2 | Thuis voor te bereiden: ja
Maximum aantal deelnemers: 12 | Instrumenten: sopraan, alt, tenor, bas
ALLE NIVEAUS – SESSIE 1 & 2: Historische stemmingen, met docent Jan Devlieger
In deze workshop worden historische stemmingen – van Pythagoras tot de hedendaagse gelijkzwevende stemming – cultuurhistorisch, auditief, wiskundig en praktisch geduid. We verkennen de beginselen van de akoestiek, beluisteren en spelen reine versus getemperde intervallen, merken de verschillen in intonatie bij kruisen en mollen, en ontdekken een grote (en vaak onverwachte) klankrijkdom. Aan de hand van een aantal korte samenspelwerken, ook met klavecimbel en piano, worden verschillende stemmingen tastbaar gemaakt.
Doelgroep: spelers van alle niveaus | Thuis voor te bereiden: nee
Maximum aantal deelnemers: 16 | Instrumenten: alle blokfluiten die je bespeelt
NIVEAU 4 – SESSIE 1 & 2: Folk! , met docent Nadia Bierinckx
Folk is muziek van het volk en werd oorspronkelijk gespeeld op feesten om bij te dansen en/of te zingen. Het is meestal vrolijke muziek die je raakt in zijn eenvoud. Folk zet vooral in op speelplezier. Daarom vertrekken we niet vanuit een partituur maar geven we bekende melodieën door op het gehoor en gaan we spontaan muziek maken. Op een creatieve manier leren we samen spelen, tweede stem improviseren, begeleiden vanuit akkoordsymbolen en omgaan met typische versieringen en omspelingen.
Klik hier om een idee te krijgen van de folky sfeer die Nadia wil oproepen tijdens de workshop.
Doelgroep: spelers van niveau 4.
Instrumenten: tenorblokfluit. Ook welkom: (folk)viool, hakkebord, nyckelharpa, Irish whistle, draailier, gitaar, mandoline, diatonische accordeon… Je kan een tin whistle lenen voor gebruik tijdens de workshop.
Maximum aantal deelnemers: 16
| Thuis voor te bereiden: neen
NIVEAU 3 – SESSIE 1 & 2: Praktische inleiding in het bespelen van consortblokfluiten, met docent Joris Van Goethem
Tijdens deze workshop krijg je de mogelijkheid om kennis te maken met én te musiceren op renaissanceblokfluiten. We lenen je tijdens deze sessie onze professionele instrumenten uit, handgebouwd door een van ’s werelds beste blokfluitblokfluitbouwers. Deze instrumenten zijn ontworpen om perfect samen te klinken als set/consort. Om ze te bespelen moet je wel snel kunnen schakelen, want deze instrumenten hebben voor heel wat noten afwijkende grepen. We kiezen heerlijke renaissancemuziek voor je uit en beloven je een unieke ervaring en een verrijking van je blokfluitleven!
Doelgroep: spelers van niveau 3 die houden van renaissancemuziek en handig genoeg zijn om nieuwe grepen te leren.
Thuis voor te bereiden: neen
Maximum aantal deelnemers: 12 | Instrumenten: geen eigen instrumenten nodig

ZONDAG, sessie 3&4

NIVEAU 2 – SESSIE 3 & 4: Op zoek naar een prachtige klank, met docent Sonja Mertens
Aan de hand van een aantal doe-oefeningen gaan we luisteren, voelen, exploreren wat voor jou een mooie toon kan zijn. We experimenteren met toonlengte, toonhoogte, dynamiek en vibrato. We laten alle remmen los en gaan voor een individuele ontspannen, bloeiende klank. We eindigen onze klankworkshop met twee evergreens uit de jaren ’70,  All I Have to Do is Dream en El Condor Pasa.
Klik hier voor een partituurvoorbeeld van de muziek.
Doelgroep: spelers van niveau 2 | Thuis voor te bereiden: ja
Maximum aantal deelnemers: 12 | Instrumenten: breng alle fluiten mee die je bespeelt.
NIVEAU 3 – SESSIE 3 & 4: Dansen met Bach, met docent Bart Spanhove
Dansen met Bach, en meer specifiek met zijn magische Derde Orkestsuite. In deze workshop genieten we van en spelen we uit deze suite in een bewerking voor ATTB en Contrabas. Bach betovert ons met een oorworm in de prachtige Air en gaat nadien contrastrijk verder met dansen zoals de gavotte, bourrée en gigue. Het werk is vitaal, poëtisch, energiek en evenwichtig.
Klik hier voor de in te oefenen altstem en voor een partituurvoorbeeld
Doelgroep: spelers van niveau 3 |Thuis voor te bereiden: ja, je oefent de bovenstem van de Air in.
Maximum aantal deelnemers: 24 | Instrumenten: ATTB + contrabas
NIVEAU 4 – SESSIE 3 & 4: Concerti van Schickhardt, met docent Jan Devlieger
De Duitse blokfluitist, hoboïst en componist Johann Schickhardt (1682-1762) staat in deze workshop centraal. We verkennen en spelen drie van zijn concerti, geschreven voor de unieke bezetting van vier altblokfluiten en basso continuo, met lesgever Jan Devlieger aan het klavecimbel. De stijl van deze harmonieuze en uitdrukkingsvolle muziek balanceert tussen kamermuziek en concerto.
Klik hier om de concerti te downloaden.
Doelgroep: spelers van niveau 4 | Thuis voor te bereiden: ja
Maximum aantal deelnemers: 10 | Instrumenten: altblokfluiten (+ klavecimbel)
NIVEAU 4 – SESSIE 3 & 4: Blokfluitorkest: Feuer und Eis van Dietrich Schnabel, met docent Joris Van Goethem
Ga je voor barokke blokfluitmuziek, dan komt Telemann
ongetwijfeld bij je op bezoek. Ben je aan het rondneuzen in de wereld van het blokfluitorkest, dan kom je zeker de Duitse componist Dietrich Schnabel tegen. Het twaalfstemmige blokfluitorkestwerk Feuer & Eis is niet zonder reden zijn meest gespeelde compositie. Het is een echte spelers- en publiekslieveling, ritmisch erg vurig en hier en daar ijzingwekkende virtuoze chromatiek, virtuoos, orkestraal met voor elke speler een uitdagende partij. En ook een zalig werk om te dirigeren, dus ik neem jullie graag mee naar Schnabel-Land. Grote instrumenten kun je eventueel lenen.
Klik hier om dit werk te beluisteren.
Doelgroep: spelers van niveau 4
Thuis voor te bereiden: neen. In april bezorgen we de spelers een fragment van de partijen en een document waarin je aangeeft welk instrument je graag speelt. Joris verdeelt de stemmen. Voorbereiden kan je niet, maar op die manier verliezen we geen tijd aan de start van de sessie.
Maximum aantal deelnemers: 22 | Instrumenten: sopranino tot subcontrabas