Op de Blokfluitdagen speel je altijd samen met andere spelers en dat kan op twee manieren: in een samenspelsessie of in een workshop.
In een samenspelsessie ga je onder leiding van een docent in een blok van 75 minuten één of meer stukken muziek verkennen. Je hoeft daar niets aan voor te bereiden, want je krijgt de partituur of de losse partij direct aan het begin van de sessie. Het gaat in de eerste plaats om een verkenning van de stukken.
De samenspelsessielijsten van editie 2025 zijn beschikbaar sinds 22 april 2025. Je kan de lijsten vinden op de startpagina van de website.
Een workshop gaat dieper, is niet zozeer bedoeld als verkenning maar eerder als onderzoek van een bepaald muzikaal gegeven en hij duurt langer. In twee opeenvolgende blokken van 75 minuten gaat de docent aan het werk met een beperkt aantal deelnemers die zich bovendien hiervoor al hebben ingeschreven. Soms is er voorbereiding nodig, de informatie daarover vind je in het overzicht van de workshops.
Voor de duidelijkheid volgen hier nog enkele details, allereerst wat betreft de samenspelsessies. Die sessies, zo’n 125 in totaal, zijn verdeeld over vier niveaus en je speelt dus mee op een niveau dat voor jou geschikt is. Ben je niet zeker van je niveau, probeer dan eerst een sessie op lager niveau en dan kun je altijd nog bijsturen en hoger mikken bij de volgende sessies. De samenspelsessies hebben geen maximaal aantal deelnemers, maar in niveau 4 voorzien we dat de meeste stemmen enkelvoudig bezet zijn. In niveau 3 voorzien we gemiddeld twee of drie spelers per stem.
Je kan op twee manieren kiezen voor de sessies waaraan je mee wilt doen.
- Online: het overzicht van de sessies is vanaf eind april/begin mei beschikbaar op de website. Je kan niet inschrijven voor een sessie maar wel je keuze voorbereiden. Je kan hier ook referenties van bladmuziek vinden, of de bladmuziek zelf als die vrij is van auteursrechten. Deze stukken kun je thuis al spelen, maar dat hoeft niet want voorbereiding is niet nodig.
- Tijdens het Festival: bij de feestzaal vind je het overzicht van de sessies op prikborden. Daar kies je, op basis van jouw niveau, wat je wil doen en markeer je jouw deelname. Het is steeds mogelijk om je keuze op het allerlaatste moment nog te veranderen, bijvoorbeeld wanneer een groep heel groot wordt.