Concerten 2023

Het Festival heeft een lange traditie van avondconcerten met artiesten uit binnen- en buitenland. Deze concerten vinden plaats in het auditorium van het Scheppersinstituut te Mechelen (Melaan). De toegang is gratis voor deelnemers. Niet-deelnemers betalen € 12 aan de kassa (gratis -21j). 

Zaterdag 19u30 – Afscheidsconcert BRISK

Four in One

Het allerlaatste concert van BRISK is gepland in december 2023. Na 38 jaar intensieve samenwerking gaat dit avontuurlijke blokfluitkwartet ermee stoppen. Er staan voor dit jaar bijna 35 optredens in binnen- en buitenland gepland met verschillende programma’s. Vier musici die als gelijkwaardige partners hun muzikale wereld delen: dat vraagt om een enorme inzet en groot onderling vertrouwen. Daarom is Four in One het motto van dit programma, maar het verwijst ook naar de canon, de bekendste muzikale vorm van vier-in-één. Canons vormen hier de rode draad. Ook het fijn geëtste stemmenweefsel van de renaissance-polyfonie en de fuga’s van Bach vinden hun oorsprong in het canonisch schrijven. Het komt allemaal voorbij: een fuga van Dufay, een canon van Obrecht, en elkaar imiterende stemmen in motetten van Palestrina. Dit alles is de opmaat voor een fuga van Bach uit de Kunst der Fuge. De oude muziek wordt afgewisseld met korte hedendaagse stukken: een canon van Rob Zuidam, een catch van Willem Wander van Nieuwkerk, een caccia van Toek Numan, en een speciaal voor dit programma geschreven stuk van Celia Swart. Tot slot klinken bewerkingen van een canon van Scriabin en een nocturne van Tsjaikovsky. De cd Four in One verscheen in november 2021 bij het label GLOBE. “Brisk toont dat de blokfluit niet voor één gat te vangen is en geeft de blokfluit vele gestalten en kleuren: van helder vogelgezang tot brommend orgel” NRC november 2021, “Wat opvalt aan deze vier topmusici is het gemak waarmee ze muziek uit diverse stijlperioden kunnen vertolken” Nederlands Dagblad december 2021, “Immens mooi gespeeld met veel liefde voor het instrument en met grenzeloos respect voor de muziek zelf” Blokfluitist september 2022.

Meer informatie vind je op de website van BRISK.


Zondag 17u30 – APSARA

foto: Elmar Valter

Musical Wonders

APSARA is een ensemble met een variabele bezetting, met als middelpunt de blokfluit.
De musici blijven zoeken naar ongewone muziek, ongehoorde klanken en nieuwe combinaties met andere instrumenten of media. De ambitie van APSARA is om gevarieerde programma’s vol uitdaging en verrassing te presenteren. Kamermuziek is al eeuwenlang het eigenlijke terrein van de blokfluit. Sinds de oprichting in het jaar 2000 voert APSARA hedendaagse en oude muziek van allerlei slag uit. De lijst van eerste uitvoeringen bevat stukken geschreven door Paul Craenen, Alvin Curran, Moritz Eggert, Dominique Pauwels, Serge Verstockt, Errollyn Wallen, Jasper Vanpaemel, Frank Nuyts, Matthew Shlomowitz en anderen.

Meer info kan je vinden op de website van APSARA.