Concerten

De Blokfluitdagen hebben een lange traditie van avondconcerten met artiesten uit binnen- en buitenland. Deze concerten vinden plaats in het auditorium van het Scheppersinstituut te Mechelen (Melaan). De toegang is gratis voor deelnemers. Niet-deelnemers betalen € 12 aan de kassa. 

Zaterdag 19u30 – Afscheidsconcert BRISK

Vier musici die als gelijkwaardige partners hun muzikale wereld delen: dat vraagt om een enorme inzet en vertrouwen. Daarom is Four in One het motto van dit programma van BRISK. Maar het verwijst ook naar de canon, de bekendste muzikale vorm van vier-in-één. Door één melodie na elkaar in te zetten ontstaat een meerstemmig geheel. Canons vormen hier de rode draad. Daarnaast komen er andere imitatieve vormen aan bod, want ook het stemmenweefsel van de renaissance-polyfonie en de fuga’s van Bach vinden hun oorsprong in het canonisch schrijven.

Four in One is een staalkaart van het rijke repertoire van BRISK, met oude muziek, nieuw voor het kwartet geschreven werk, en bewerkingen van romantische muziek. Het komt allemaal voorbij: een fuga van Dufay, een Caccia van Toek Numan, een Catch van Willem Wander van Nieuwkerk, canons van Palestrina en Robert Zuidam, stemmen die elkaar imiteren in muziek van Janequin, Obrecht, Lassus en Clemens, en een canon van Alexander Scriabin. En natuurlijk een fuga van Bach.

Meer informatie en luistervoorbeelden vind je op de website van BRISK.


Zondag 17u30 – APSARA

foto: Elmar Valter

APSARA is een ensemble met een variabele bezetting, met als middelpunt de blokfluit.
De musici blijven zoeken naar ongewone muziek, ongehoorde klanken en nieuwe combinaties met andere instrumenten of media. De ambitie van APSARA is om gevarieerde programma’s vol uitdaging en verrassing te presenteren. Kamermuziek is al
eeuwenlang het eigenlijke terrein van de blokfluit. Sinds de oprichting in het jaar 2000 voert APSARA hedendaagse en oude muziek van allerlei slag uit. De lijst van eerste uitvoeringen bevat stukken geschreven door Paul Craenen, Alvin Curran, Moritz Eggert, Dominique Pauwels, Serge Verstockt, Errollyn Wallen, Jasper Vanpaemel, Frank Nuyts, Matthew Shlomowitz en anderen.

Meer info kan je vinden op de website van APSARA.