Concerten

Het Festival heeft een lange traditie van avondconcerten met artiesten uit binnen- en buitenland. Deze concerten vinden plaats in het auditorium van het Scheppersinstituut te Mechelen (Melaan). De toegang is gratis voor deelnemers. Niet-deelnemers betalen € 12 aan de kassa (-18j gratis). 

Zaterdag 19u30 – Blokfluitkwartet Palisander

Tabea Debus, Caoimhe de Paor, Miriam Monaghan en Lydia Gosnell: samen het kwartet Palisander, en niet zomaar een kwartet!

Palisander maakt deel uit van het project ‘Emerging European Ensembles’, behaalde een eerste prijs én de publieksprijs op de Biagio Marini Competition 2022 en was winnaar van de London International Exhibition Competition 2018. De erelijst vermeldt verder nog: finalist in de York Early Music International Young Artists Competition 2022, ontvanger van een Gouden Medaille bij de Manhattan Music Competition enzovoort…, dit Londense blokfluitkwartet is dus duidelijk niet aan zijn proefstuk toe. Het ensemble speelde behalve talloze Engelse thuismatches reeds in Ierland, Frankrijk, Duitsland, Italië, Griekenland, Polen, Malta, de Verenigde Staten, Tsjechië, Japan en Rusland, en nu in 2024 eindelijk ook in België op de Blokfluitdagen!

Sinds in 2017 hun eerste cd Beware the Spider verscheen, is het ensemble niet meer weg te denken uit de Britse muziek- en internationale blokfluitscene. Naast talloze concerten en vele radioshows geeft het kwartet ook met gusto familieconcerten en doet het projecten voor scholen. Het ontving in dat verband een beurs van de Arts Council England voor het educatief project Recorder Revolution!

Palisander wordt ondersteund door de Continuo Foundation, wat recent een digitale theatrale herinterpretatie mogelijk maakte van hun concertprogramma Double, Double Toil and Trouble met lichtprojecties en online leerlingenparticipatie. The Misadventures of Palisander and the Malfunctioning Time Machine is hun meest recente familie- en schoolprogramma. Aan concertprogramma’s hebben ze een complete waaier.

Palisander brengt in Mechelen hun programma Recorder Revolution. Meer informatie vind je op de website van Palisander en op hun YouTube pagina.

Palisander – making recorders phenomenally interesting and exciting”
(Katie Derham, BBC Radio 3, 2019)


Zondag 17u30 – FluteLab Bxl

FluteLab Bxl, opgericht in 2023, brengt leerkrachten, studenten en alumni van de blokfluitklas van het Conservatoire Royal de Bruxelles samen. Het ensemble heeft als doel het blokfluitrepertoire uit te breiden door eigen arrangementen uit verschillende periodes en stijlen aan te bieden. De vijftien blokfluitisten van FluteLab Bxl presenteren op de Blokfluitdagen hun eerste volwaardige concertprogramma dat muziekstukken bevat in uiteenlopende bezetting, het resultaat van muzikaal experiment en zorgvuldig arrangement in en buiten de muren van het Conservatoire.

Aan bod komen onder meer Johann Sebastian Bach, Georg Friedrich Händel en Frans Geysen, maar ook componisten die we zelden of nooit met blokfluit associëren zoals Béla Bartók, Dmitri Sjostakovitsj en Astor Piazzolla.

De Musici van FluteLab Bxl zijn: Docenten-blokfluitisten: Nathalie Houtman, Laura Pok, Tomma Wessel en Thomas Deprez | Studenten en alumni: Maureen De Smet, Jean Van Vyve, Dylan Piens, Olivier Lalau, Margaux Goubet, Noam Shpilmann Bass, Aylin Önaşçi, Lysianne Vincent, Veronica Samyn