Workshops

Op de Blokfluitdagen speel je tijdens alle sessies samen met andere spelers. Dit kan op twee manieren: in een samenspelsessie en in een workshop. In een workshop werk je in twee opeenvolgende sessies rond een thema. Voor workshops teken je op voorhand in, spontane deelname is niet mogelijk. Misschien is er geen workshop bij die jou aanspreekt, maar dan kan je nog steeds door het spelen in de sessies een succesvol weekend hebben. Sommige workshops vereisen voorbereiding thuis.

VRIJDAG

Op vrijdag zijn er geen workshops, enkel samenspelsessies per niveau.

ZATERDAG

ALLE NIVEAUSSESSIE 3 & 4: Try a nyckelharpa, met docent Didier Francois deze workshop is volzet, mail ons voor wachtlijst
De nyckelharpa is een snaarinstrument uit Zweden dat voornamelijk wordt gebruikt om volksmuziek te spelen, traditioneel in de streek Uppland. Het instrument en zijn traditie werd recent beschermd door UNESCO en is al wat jaren populair in België. Tijdens deze workshop dompelt Didier François je onder in de basistechniek van de nyckelharpa en in haar betoverende melodieën! Je ontdekt er de magie van Zweedse Polskas, opzwepende ‘Schottische’ ritmes en sierlijke walsjes. Als deelnemer ga je tijdens deze workshop zelf aan de slag op een leeninstrument. Klik hier voor een video van docent Didier.
Thuis voor te bereiden: nee
Maximum aantal deelnemers: 4
Instrumenten: Zelf geen instrument meenemen
NIVEAU 2 & 3 – SESSIE 3 & 4 : Hedendaagse technieken!, met docent Katelijne Lanneau deze workshop is volzet, mail ons voor wachtlijst
Wil je ontdekken welke avontuurlijke klanken er in je blokfluit verborgen zitten? Hoorde je al wel eens hedendaagse muziek, maar kon je daar helemaal niets van maken? Speelde je eerder al eens iets moderns, maar lukte dat niet zo best? Of wil je op dit blokfluitfestival eens iets anders doen dan in sneltempo  partijen ontcijferen? Dan is deze workshop helemaal iets voor jou! 
We ontdekken de meest gebruikte hedendaagse technieken op blokfluit en nemen de tijd om deze echt onder de knie te krijgen. Nadien gaan we aan de slag met twee veertienstemmige Babelse Gesprekken en enkele Intermezzi van Frederik Neyrinck. Hij is een van de meest gevraagde componisten van dit moment en bovendien een ‘crack’ in het maken van muziek voor amateurmuzikanten. Mis de kans niet om zijn muziek te ontdekken en waag je aan deze actieve en inspirerende workshop! 
Thuis voor te bereiden: nee
Maximum aantal deelnemers: 14
Instrumenten: alt
NIVEAU 3 – SESSIE 3 & 4: Omspelen, variëren & improviseren, met docent Jan Devlieger deze workshop is volzet, mail ons voor wachtlijst
In de barok beschouwde men een compositie niet als een onaantastbaar eindproduct. Het was, en is, de bedoeling dat de uitvoerder steeds in meer of mindere mate persoonlijke accenten toevoegt. Er is ruimte om te versieren, snellere notenwaarden toe te voegen of te improviseren op een basislijn. De workshop reikt middelen aan om melodielijnen, bijvoorbeeld trage bewegingen van Georg Friedrich Händel of Arcangelo Corelli, te verfraaien en te omspelen, met doorgangsnoten, wisselnoten, brugjes, enzovoort. We voegen diminuties toe aan een vierstemmige zetting, zoals Belle qui tiens ma vie van Antoine Arbeau, maken omspelingen in werk van Henry Purcell en John Blow en creëren eigen variaties in de stijl van Van Eyck. Ook gaan we experimenteren met en improviseren  op akkoordschema’s zoals La Folia.
Thuis voor te bereiden: Ja. Klik hier om de voor te bereiden werken te downloaden.
Maximum aantal deelnemers: 12
Instrumenten: Iedereen speelt sopraan en alt. Tenor- en basblokfluiten zijn ook welkom.
NIVEAU 4 – SESSIE 3 & 4: Toonvorming: op zoek naar een goede toon, met docent Bart Spanhove – deze workshop is volzet, mail ons voor wachtlijst
Wat er allemaal onzichtbaar in de mond gebeurt, is misschien wel de hoofdreden waarom we genieten van het blokfluitspelen. Tijdens deze doe-workshop komen de basisbegrippen van akoestiek en anatomie aan bod die onze toon vorm geven: ademsteun, luchtsnelheid, embouchure, richting, luchtdruk, resonanties, mondholte en ontspanning.
Thuis voor te bereiden: geen voorbereiding nodig, wel graag op voorhand reflecteren over de vereisten van een mooie toon.
Maximum aantal deelnemers: 8
Instrumenten: een altblokfluit evenals de voor jou beste blokfluit uit je persoonlijk collectie
NIVEAU 4 – SESSIE 3 & 4: De blokfluitpartijen van Bach’s Brandenburgs concert 4, met docent Reine-Marie Verhagen – deze workshop is volzet, mail ons voor wachtlijst
Wie heeft de blokfluitpartijen van het vierde Brandenburgs Concerto thuis niet eens een keer geprobeerd? In deze workshop spelen we de twee blokfluitpartijen van dit adembenemende concerto en bespreken en analyseren we het stuk  uitgebreid. Vanuit de blokfluitstemmen denken we na over articulatie van de verschillende patronen, interpretatie, intonatie en meer.
Thuis voor te bereiden: beide blokfluitpartijen grondig voorbereiden. Klik hier om de partijen en partituur te downloaden.
Maximum aantal deelnemers: 8
Instrumenten: alt 440 (415 als je dit hebt)

ZONDAG

ALLE NIVEAUS SESSIE 1 & 2: Try a nyckelharpa, met docent Didier Francois deze workshop is volzet, mail ons voor wachtlijst
De nyckelharpa is een snaarinstrument uit Zweden dat voornamelijk wordt gebruikt om volksmuziek te spelen, traditioneel in de streek Uppland. Het instrument en zijn traditie werd recent beschermd door UNESCO en is al wat jaren populair in België. Tijdens deze workshop dompelt Didier François je onder in de basistechniek van de nyckelharpa en in haar betoverende melodieën! Je ontdekt er de magie van Zweedse Polskas, opzwepende ‘Schottische’ ritmes en sierlijke walsjes. Als deelnemer ga je tijdens deze workshop zelf aan de slag op een leeninstrument. Klik hier voor een video van docent Didier.
Thuis voor te bereiden: nee | Maximum aantal deelnemers: 4 | Instrumenten: Zelf geen instrument meenemen
NIVEAU 2 – SESSIE 1 & 2: Zomerse vibes, met docent Carine Rinkes – deze workshop is volzet, mail ons voor wachtlijst
Tijdens deze workshop spelen we rustige, uitbundige en vlotte muziek met een zomers tintje. Gaandeweg komt de kunst van het samenspelen aan bod en ook voor vragen rond techniek en muziek is er ruimte. De muziek is plezant en ideaal voor zomeravonden, bij zonsondergang misschien? Klik hier voor een representatief muziekvoorbeeld van het repertoire en het niveau.
Thuis voor te bereiden: nee
Maximum aantal deelnemers: 12
Instrumenten: Alle blokfluiten die je bespeelt!
NIVEAU 3 – SESSIE 1 & 2: De schoonheid van Corelli’s kamersonates, met docent Bart Spanhove – deze workshop is volzet, mail ons voor wachtlijst
Tijdens deze workshop werken we aan essentiële onderwerpen die oude muziek boeiend maken: versieringen, retoriek, muzikale vormen, articulatie, fraseringen en de verschillende barokke ‘dialecten’. We brengen de theorie in praktijk aan de hand van Corelli’s zevende Sonate uit zijn opus 5 en bekijken hoe je deze muziek op honderd-en-een manieren kan ‘vertellen’.
Thuis voor te bereiden: Ja, je bereidt thuis minstens één beweging voor uit de Sonate opus 5, nr. 7 van Arcangelo Corelli. Klik hier om dit stuk te downloaden.
Maximum aantal deelnemers: 20
Instrumenten: Altblokfluit (en eventueel basblokfluit)
NIVEAU 4 SESSIE 1 & 2: Dietrich Schnabel’s Traumgesichte (‘Droomvisioenen’) , met docent Tom Beets deze workshop is volzet, mail ons voor wachtlijst
Tom Dirigeert jullie tijdens deze wordshop in een symfonisch gedicht van de Duitse componist Dietrich Schnabel. Traumgesichte is een twaalf minuten durend orkestwerk waarin Schnabel zijn dromen verklankte. De bezetting is sopranino, twee sopranen, twee alten, twee tenoren, twee bassen, grootbas en contrabas. De onderstemmen worden gedubbeld door subinstrumenten.
Traumgezichten zijn dromen, kortstondige of intense ervaringen in het onderbewuste. Altijd inconsistent, onbewandelbaar, onnavolgbaar en onbeheersbaar; zijn dromen altijd uniek. Hoe veelvuldig en veschreiden ze ook zijn, twee zaken hebben ze gemeen: ze zijn nooit voor eeuwig en zijn eindig, en ze zijn het meest persoonlijk dat we als mens beleven kunnen. [Edition SchnabelNoten SN 68] – klik hier voor een geluidsopname van een uitvoering door Air-Force in Melle in 2019. Klik hier voor een representatief partituurvoorbeeld.
Thuis voor te bereiden: ja, je ontvangt je stem aanvang juni
Maximum aantal deelnemers: 25
Instrumenten: van sopranino tot subcontrabas
NIVEAU 3 – SESSIE 3 & 4: Franse barokke versieringen & muziekstijl, met docent Jan Devlieger deze workshop is volzet, mail ons voor wachtlijst
Als we aan Franse barokmuziek denken, associëren we die met de verfijnde en geraffineerde muziek aan het hof van Lodewijk XIV en XV, met werken van onder andere Hotteterre en de Boismortier. Tijdens de workshop verkennen we de Franse muziekstijl met zijn typische versieringen, bijbehorende symbolen, ‘les notes inégales’ en de dansbewegingen uit de Franse suite. Daarnaast proberen we deze versieringen toe te voegen aan muziek uit Frankrijk waarin geen of weinig versieringen zijn genoteerd, bijvoorbeeld van Marais. Verder zullen we deze versieringen integreren in muziek uit andere landen die onmiskenbaar Franse stijlkenmerken vertonen, zoals bij Loeillet.
Thuis voor te bereiden: Alle werken thuis voorbereiden, maar liefst nog zonder versieringen! Download ze hier.
Maximum aantal deelnemers: 12
Instrumenten: Altblokfluit
NIVEAU 3&4 – SESSIE 3 & 4: Polyfone dansmuziek van William Brade, met docent Joris Van Goethem deze workshop is volzet, mail ons voor wachtlijst
Stap binnen in de betoverende wereld van William Brade (1560 – 1630) tijdens deze boeiende workshop! William Brade, een Engelse componist uit de late Renaissance en vroege Barok, liet zijn muzikale stempel vooral achter in het noorden van Duitsland. Ontdek de magie van zijn composities met zijn betoverende dansritmes.
Onder de inspirerende leiding van Joris nemen we een diepe duik in enkele zorgvuldig geselecteerde dansen uit de bundel “Newe ausserlesene Paduanen und Galliarden,” gepubliceerd in het bruisende Hamburg van 1614. Laat je meevoeren door deze vierhonderd jaar oude klanken, en ontdek welke artistieke schatten deze periode te bieden heeft. Het wordt een heerlijke reis door de muzikale geschiedenis!
Thuis voor te bereiden: Je oefent twee stemmen naar keuze in, waaronder één stem voor basblokfluit of groter. De concrete stemverdeling gebeurt ter plaatse. Klik hier om de bundel te downloaden.
Maximum aantal deelnemers: 25
Instrumenten: sopraan tot contrabas
NIVEAU 4 – SESSIE 3 & 4: Birds & Chimes, met docent Katelijne Lanneau
In 2022 stierf onverwacht de Duitse blokfluitist en componist Markus Zahnhausen. Hij liet ons een fantastisch repertoire voor blokfluit na: hedendaags, sfeervol en zeker ook toegankelijk! Birds & Chimes, dat hij in 2014 componeerde, is een topwerk voor blokfluitorkest. Reken maar op mysterieuze sferen, melancholische melodieën, dreigende vogelzwermen en enthousiast klokkengelui! Met talrijke maatwisselingen en snelle tempi stuwt de compositie je vooruit. In deze workshop gaan we voor een energieke en gedetailleerde uitvoering met maximaal twee spelers per stem. Voor Birds & Chimes dien je een goede chromatiek in de vingers te hebben en te beschikken over een vlotte ritmiek. De sopraan- en sopraninopartijen bevatten enkele uitdagende chromatische passages. De tenor- en grootbasstemmen zijn eenvoudiger. Klik hier voor een video-opname van Birds & Chimes.
Thuis voor te bereiden: Je ontvangt vier van de acht stemmen via email; en oefent er twee naar keuze in. De concrete stemverdeling gebeurt ter plaatse.
Maximum aantal deelnemers: 25
Instrumenten: sopranino tot sub contrabas