Blokfluitfestival

Het festival staat open voor alle blokfluitisten, vanaf bescheiden amateurs tot en met pre-professionele musici. Lees hier wat de vereisten zijn per niveau.

Docenten
Ook dit jaar staat een heel team aan docenten uit binnen en buitenland voor ons paraat. Zij verzorgen de samenspelsessies, het hoofdbestanddeel van het festival. Klik hier voor een overzicht van de docenten per dag.

Programma

Tutti / grootkoor: Elke dag starten we met een tutti blokfluitorkest. In 2020 wordt de ochtend geleid door Saskia Coolen

Image Popup
Saskia Coolen
Saskia Coolen studeerde blokfluit en Gamba. Ze maakte jarenlang deel uit van La Fontegara Amsterdam en trad op met ensembles als de Nederlandse Bachvereniging, het Freiburger Barockorchester, The King’s Consort en Tragicomedia, De Radio Kamer Filharmonie. Met ‘Camerata Trajectina’ bepleit zij de Nederlandse muziek van Middeleeuwen tot de Gouden Eeuw. Dit ensemble maakte tot nu toe 30 cd’s en treedt behalve in Nederland veelvuldig op in het buitenland. Van 2004 tot 2014 speelde ze in Brisk Recorder Quartet Amsterdam. Ze verdiept zich in historische improvisatievormen, die als een rode draad door haar werk lopen.
, Tom Beets
Image Popup
Tom Beets
Tom Beets is blokfluitist en gambist Als lid van het Flanders Recorder Quartet speelde hij van 2007 tot 2018 in de meest prestigieuze zalen ter wereld. Als docent is Tom veelgevraagd voor cursussen en stages in geheel Europa, Engeland en de Verenigde Staten. Tom is directeur van Blokfluitdagen Mechelen en haar Engelse tegenhanger Recorder Summer School. Hij is redacteur van het trimestriële vaktijdschrift ‘blokfluitist’. Sinds 2013 organiseerde Tom meer dan 100 blokfluitorkestdagen. Tom werd in 2018 verkozen tot Vice-President van de Society of Recorder Players. Sinds 2019 is hij curator van www.gotiekverklankt.be. Een recent project van Tom is Flanders Recorder Duo, samen met Joris Van Goethem. Tom is ICT coördinator aan de academie van Lebbeke en geeft blokfluitlessen aan DKO Maaseik.
en Bart Spanhove
Image Popup
Bart Spanhove
Bart Spanhove was lid van het Flanders Recorder Quartet. Hij doceert aan LUCA School of Arts te Leuven. Zijn grote passie is het onderzoek naar innovatieve studiestrategieën voor het instrumentaal muziekonderwijs. In 2023 komen bij Euprint, Moeck en Heinrichshofen drie nieuwe uitgaves rond dit onderwerp op de markt.
. Alle deelnemers tezamen spelen een zorgvuldig uitgekozen stuk. Er zijn partijen voor alle niveau’s. 

Samenspelsessies: Na de tutti sessie, leiden de docenten tientallen samenspelsessies in kleine groepen van verschillende niveaus. Een samenspelsessie duurt 75 minuten. Hiervoor schrijf je jezelf niet op voorhand in, je kiest ze op het moment zelf. Ruim voor de aanvang van het festival wordt een overzicht van alle samenspelsessies online gepubliceerd en via email bezorgd aan de deelnemers. Deze lijst is onderverdeeld per niveau. 

Workshops: Naast samenspelsessies zijn er ook workshops. In een workshop werk je gedurende twee opeenvolgende sessies rond een thema. Er zijn een tiental workshops gespreid over het weekend. Deze workshops hebben een maximum aantal deelnemers. Je schrijft je dan ook op voorhand in via het inschrijvingsformulier. Uiteraard moet je niet intekenen voor een workshop om het festival te doen slagen.

Masterclass: Op zaterdag en zondag hebben spelers van alle niveaus de kans om een (openbare) les (masterclass) te volgen bij Reine-Marie Verhagen

Image Popup
Reine-Marie Verhagen
Reine-Marie Verhagen (°1953) studeerde blokfluit bij Walter van Hauwe aan het Amsterdamsch Conservatorium. Ze is sinds 1988 hoofddocent blokfluit en methodiekdocent aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Zij maakt regelmatig deel uit van het Amsterdam Baroque Orchestra onder leiding van Ton Koopman en had daardoor een belangrijk aandeel in de blokfluitpartijen bij de Cantates van Johann  Sebastian Bach, zoals die integraal door Ton Koopman werden opgenomen en uitgevoerd.
. Zowel solo spelers, indien gewenst begeleid door een clavecinist, als blokfluitduo’s zijn welkom. Hiervoor schrijf je op voorhand in met het inschrijvingsformulier. Lees meer…

Niveauverdeling
Een steeds terugkerende moeilijkheid is het kiezen van het juiste niveau. We maakten een overzicht dat moet helpen om je niveau in te schatten. Onze ervaring van de laatste jaren: kies niet te hoog en als het gekozene geschikt blijkt, blijf dan het liefst op dat niveau, want ‘eigenlijk te moeilijk’ leidt alleen maar tot frustratie voor jezelf en de anderen. Klik hier voor de beschrijving van de niveaus. Let op: er zijn minimumvereisten.

Dagindeling

vanaf 08u30: Onthaal
09u00: Tutti – Groot koor
10u15: pauze
10u45: Samenspelsessie 1
12u00: middagpauze
13u30: Samenspelsessie 2
14u45: pauze
15u15: Samenspelsessie 3
16u30: pauze (einde op zondag)
17u00: Samenspelsessie 4
18u00: Avondmaal
20u00: Concert

Informatie over deelnameprijs vind je hier.
Klik hier voor informatie over de concerten.

Het blokfluitfestival vindt plaats in het Scheppersinstituut te Mechelen