Over Niveaubepaling

Niveaustuk

Ik kan wel bas spelen en fasleutel (bassleutel) lezen, maar ik heb geen basblokfluit. Hoe los ik dat op?

De oplossing is eenvoudig: laat ons weten dat je wel bas speelt en fasleutel (bassleutel) leest, maar geen instrument hebt, dan reserveren wij er eentje voor jou ter uitleen tijdens het festival.

Ik merk dat ik bij het spelen duidelijk tussen twee niveaus zit. Wat betekent dat?

Iedereen zal met succes een of meer van de hoofdstukken afwerken. Je niveau past bij het laatste hoofdstuk dat je vlot kon spelen.

Speelde je – na studeren – vlot tot aan 4a, en lukt 4b en 4c ook nog wel maar je geraakt niet aan het einde van cijferreeks 4, dan ben je een speler van niveau 3.

Ik speel geen bas, maar pas verder wel perfect bij niveau 4. Wat doe ik?

De eis om bas te spelen heeft een sociale reden: op deze manier zorgen we voor een betere verdeling van de stemmen tijdens de sessies. Kleine fluiten zijn gewoonlijk de bovenstemmen en we willen dat deze bovenstemmen niet altijd ‘bevolkt’ worden door dezelfde mensen. We zien graag dat in niveau 3 elke speler minstens ook een instrument voor een middenstem kan spelen en meebrengt, een tenor dus. Vanaf niveau 4 is het essentieel dat elke speler een basstem voor zijn/haar rekening kan nemen. Niemand kan op die manier ‘bovenstemspeler voor de dag’ zijn en zo is de muziekvreugde voor iedereen gegarandeerd.

We hopen dat dit een positieve motivatie voor jou kan zijn om een nieuwe blokfluit te leren bespelen.

Ik speel vlot doorheen het werk, maar speel enkele passages iets langzamer. Wat betekent dit?

We hebben goed nagedacht over de tempo-aanwijzingen, want die zijn essentieel bij het bepalen van je niveau. Haal je het aangegeven tempo – na oefenen – niet, dan is het betreffende niveau te hoog.