Online blokfluitdag 22 januari – Programma

10u – 11u: Zoom infosessie – Digitale ondersteuning

11u – 12u30: Bart Spanhove Barokke Dansen! (alle niveau’s)

Één van de meest gebruikte muzikale vormen in het begin van de achttiende eeuw is de dans. Inzicht krijgen in de typische kenmerken van barokke dansen is voor elke oude muziekliefhebber een must. In deze online sessie behandelen we de bourrée, gavotte, courante, allemande, sarabande, gigue en het menuet van de hoogbarok.
Er is geen voorkennis nodig, maar wie wil kan zich voorbereiden, ofwel door een fragment van één bovengenoemde dansen te kunnen voorspelen, of door wat opzoekwerk over een bepaalde dans te verrichten. Het tijdschrift ‘blokfluitist’ levert steengoede artikels hierover. Deze kan je hier lezen.

Voorbereiden moet je niet, maar je kan wel deze dansbundel al doorspelen om de genres te leren kennen. Klik hier om de bundel met dansen te openen.

Deelnemers mogen (geen verplichting) zelf één bepaalde dans voorspelen. Klinkt je dat als muziek in de oredn? Stuur ons vooral de partituur, zodat we het met de andere deelnemers kunnen delen tijdens de sessie.

14u – 15u30: Tom Beets & Joris Van Goethem Sammartini’s triosonate in F (alle niveau’s)

Aan alle liefhebbers van achttiende-eeuwse muziek: De triosonate in Fa (F-groot) van Giuseppe Sammartini bezorgt je, met haar lichtvoetige Allegro’s en opmerkelijk Adagio, ogenblikkelijk blijdschap.
Zijn tijdgenoten waren lovend over zijn oeuvre en ook wij zijn fan! U speelt de bovenstem een toptriosonate op altblokfluit. Joris en Tom spelen de andere stemmen en gidsen jullie doorheen de composities met aandacht voor zinsbouw, stijl en articulatie.
Eveneens op het menu staat één van de Goldbergvariaties van de hand van grootmeester Bach, in een versie voor drie blokfluiten.

Klik hier om de Sammartini partituur te openen.
Klik hier om de Bach partituur te openen.

16u – 17u30: Stephanie Brandt Akkoorden en drieklanken op een frisse manier! (alle niveau’s)

In barokmuziek kom je dikwijls gebroken akkoorden tegen. Denk bijvoorbeeld aan de sonates van Telemann of aan de befaamde concerti van Vivaldi! Als je je aan soortgelijk repertoire waagt, ongeacht je eigen niveau, is het heel handig om de akkoorden en de verbindingen daartussen alvast enigszins onder de knie te hebben. Hoewel het dagelijks oefenen van deze basistechniek vaak een mooi voornemen is, slaan we onze ’training’ toch soms stiekem over en gaan we liever meteen door naar het repertoirestuk.

In deze workshop maak je kennis met een speelse, afwissende manier om je akkoorden onder de knie te krijgen. Met behulp van spelkaarten krijg je meer inzicht in de onderliggende akkoordprogressies van je favoriete baroksonata of -concerto. Stap voor stap breid je uit van losse akkoorden naar die mooie reeksen waardoor de barokmuziek zo schittert. Misschien bouw je tijdens de workshop wel je eigen solo in de
stijl van Vivaldi? Het zou zomaar kunnen gebeuren.

Voor deze cursus is het handig als je een aantal akkoorden al kunt spelen. Snelheid is niet belangrijk. Als voorbereiding voor de cursus krijg je een pdf met speelkaarten toegestuurd. Deze print en knip je voor begin van de workshop uit.

Klik hier om de speelkaarten te downloaden.

17u30 – 18u10: Pieter Campo

We luisteren en kijken samen naar een vooraf opgenomen concert video van Pieter Pieter Campo samen met collega’s en vrienden in april 2021 in het Cultuurcentrum van Schoten. Pieter brengt eigen muziek en improvisaties. De muzikanten zijn: Pieter Campo: blokfluit / bansuri, Christophe Pochet: viool, Tom Johnson: viool, Lotte Stuyck: altviool, Juno Kerstens: cello, Willem Heylen: gitaar, Wannes Op de Beeck: slagwerk, Nathan Kerstens: piano en Frank De Wolf: contrabas.